Μετά το Όσκαρ, ο Μπραντ Πιτ αποκτά τη δική του… σαμπάνια!

του Νίκου Γαργαλάκου

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε ιδανικά για τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος τιμήθηκε με το πρώτο του Όσκαρ ηθοποιίας (σ.σ. Β’ Ανδρικού Ρόλου) για την εξαιρετική του ερμηνεία στο «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο. Έχοντας «κερδίσει» τους θεατές και τη χολιγουντιανή βιομηχανία, ο Αμερικανός ηθοποιός βάζει τώρα ξανά πλώρη για τις καρδιές των οινόφιλων, παρουσιάζοντας τη νέα σαμπάνια παραγωγής του.

Τι; Δεν ξέρατε ότι ο Πιτ ασχολούνταν επί χρόνια με επενδύσεις στον τομέα της οινοποίησης; Ε, τότε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το 2011, το πιο διάσημο ζευγάρι του Χόλιγουντ, Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, αγόρασε το δικό του κτήμα με αμπελώνες στην ορεινή Προβηγκία έναντι 67 εκατ. δολαρίων, με σκοπό την αναψυχή αλλά και την παραγωγή κρασιών. Σήμερα, μπορεί οι δυο τους να πορεύονται χωριστά στη ζωή, όμως η ιδιόκτητη έκτασή τους στη νότια Γαλλία εξακολουθεί να τους ενώνει επαγγελματικά, δίνοντας αναγνωρισμένα προϊόντα που φέρουν την υπογραφή τους.

Στο Σατό Μιραβάλ, όπως ονομάζεται η ιστορική ιδιοκτησία (σ.σ. υπήρχε ήδη από το 1252), οι Πιτ-Τζολί παράγουν βραβευμένα ροζέ κρασιά από το 2012 σε συνεργασία με την οικογένεια του τοπικού οινοποιού Μαρκ Περάν, η οποία έχει αναλάβει την καλλιέργεια των αμπελώνων και την εμφιάλωση των κρασιών. Πριν από μερικές μέρες, ο Πιτ παρουσίασε την επόμενη κυκλοφορία τους. Είναι το «Fleur de Miraval», μία ροζέ σαμπάνια κόστους 330 ευρώ ανά μπουκάλι, η οποία θα κυκλοφορήσει στις αγορές αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου.

Η σαμπάνια, ηλικίας τριών ετών και προέλευσης από τις σπηλιές της γνωστής οινικής οικογένειας Πέτερς, αποτελείται από 75% chardonnay και 25% νεαρό μείγμα pinot noir. Είναι ο καρπός ενός πενταετούς πρότζεκτ με πρωτεργάτες τον Πιτ και τον συνεργάτη του, Περάν, οι οποίοι επένδυσαν άφθονο προσωπικό χρόνο. Παρότι εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε αυτή την εξίσωση ο Περάν είναι ο κατ’ εξοχήν γνώστης του αντικειμένου, όπως ο ίδιος δήλωσε στο περιοδικό Wine Spectator, «η ιδέα να δημιουργηθεί ο πρώτος οίκος σαμπάνιας που να είναι αφιερωμένος στη ροζέ σαμπάνια ήταν του Μπραντ».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο 56χρονος ηθοποιός βρέθηκε στο Σατό Μιραβάλ για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την περιορισμένη κυκλοφορία της πρώτης παρτίδας του «Fleur de Miraval», ήτοι 20.000 φιάλες. «Για μένα, η σαμπάνια αποπνέει συναισθήματα γιορτής, ποιότητας, κύρους και πολυτέλειας. Αλλά η ροζέ είναι ακόμη σχετικά άγνωστη. Υποστηριζόμενοι από την επιτυχία μας στην Προβηγκία, ήθελα να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την αντιπροσωπευτική μάρκα ροζέ σαμπάνιας, εστιάζοντας όλες μας τις προσπάθειές σε αυτό το χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό» είχε πει τότε στο περιοδικό People, ποζάροντας μαζί με τη νέα του κυκλοφορία.

«Δεν το κάνω από μόδα, δεν θα μου περάσει»

Η τιμή της ροζέ σαμπάνιας του Πιτ είναι συγκρίσιμη με άλλες σαμπάνιες «διασημοτήτων», όπως η «Ace of Spades» του Αμερικανού ράπερ Jay-Z ή η «Le Chemin du Roi» που κυκλοφόρησε ο έτερος ράπερ 50 Cent. Ο Πιτ, ο οποίος είναι παθιασμένος με την οινοποίηση και συμμετέχει περιστασιακά στα στάδια παραγωγής των κρασιών, δηλώνει έτοιμος για τη σύγκριση, προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα το μεράκι και την αφοσίωση που διαφοροποιεί το προϊόν του από παρόμοια εγχειρήματα. «Το Miraval δεν είναι ένα ακόμα σελέμπριτι ποτό. Είναι το υπέροχο, εξαιρετικό δημιούργημα του κτήματος που ερωτεύτηκα. Του αμπελώνα όπου συνεχίζω να επενδύω για να τον κάνω έναν από τους καλύτερους στην Προβηγκία. Για τη σαμπάνια συνεργάζομαι με την οικογένεια Περάν. Μια οικογένεια οινοποιητών πέντε γενεών. Δεν το κάνω από μόδα, δεν θα μου περάσει. Έχω δεσμευτεί σε αυτή τη συνεργασία μακροπρόθεσμα» ξεκαθαρίζει.

Μετά το Όσκαρ και το… κρασί, εμείς ευχόμαστε στον χαρισματικό κύριο Πιτ διεθνείς βραβεύσεις και στη σαμπάνια!

Σχολιάστε