Κριτική για το «Everybody Wants Some!!»

Από τον Νίκο Γαργαλάκο

Στα «Νεανικά Μπερδέματα» («Dazed And Confused»), την ταινία που τον έβαλε στον κινηματογραφικό χάρτη πριν μια 20ετία, ο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ παρουσίασε την καθημερινότητα των 70s για τους εφήβους της Αμερικής. Στο τελευταίο του κινηματογραφικό πόνημα, «Όλοι Θέλουν από Λίγο!!», ο Αμερικανός σκηνοθέτης/σεναριογράφος προσπαθεί να ξαναγυρίσει την ίδια ταινία, αυτή τη φορά στη δεκαετία του ‘80, επιχειρώντας να δώσει το ίδιο παραστατικά το στίγμα της εποχής μέσα από τα μάτια της νεολαίας. Τελικά, όμως, παραδίδει μια προσχηματικά εξευγενισμένη, μα στο βάθος τυπική ελαφριά αμερικανική κωμωδία ενηλικίωσης, με επίπεδη πλοκή και ρηχούς έως καρικατουρίστικους χαρακτήρες που μπλοκάρουν και την παραμικρή υποψία δημιουργικού συλλογισμού.

Μεταξύ κομπορρημοσύνης και ακατάσχετου καψωνιού, οι νεαροί φοιτητές που στελεχώνουν την ομάδα μπέιζμπολ του τοπικού πανεπιστημίου αναπτύσσουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και εντοπίζουν τις μεταξύ τους ισορροπίες σε κλίμα ατέλειωτου ξεφαντώματος. Οι ανέμελες μέρες τους και οι –λίγο έως πολύ αναμενόμενοι– προβληματισμοί που κοσμούν διακριτικά το περίγραμμα αυτών, είναι όλη κι όλη η ουσία του έργου.

Χωρίς να βασίζεται σε μια πρωτοποριακή ιδέα, όπως συνέβη στην περίπτωση του υποβλητικού «Μεγαλώνοντας» («Boyhood»), μήτε διαθέτοντας τη φρεσκάδα και τη γενναία ενδοσκοπική ματιά του «Dazed And Confused», το «Everybody Wants Some!!» περνά αρκετά κάτω από τον πήχη που έχει θέσει ο Λίνκλεϊτερ με τη δουλειά του τα τελευταία χρόνια. Παρά ταύτα, μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως ανάλαφρη επιλογή θερινής νυκτός, ακόμη και για όσους δεν έχουν ζήσει τα 80s εκ των έσω.

Βαθμολογία: 2/5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s