Κριτική για το «Room»

Από τον Νίκο Γαργαλάκο

Το «Room» («Το Δωμάτιο») είναι η φετινή ανεξάρτητη δραματική ταινία που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ, αποσπώντας σημαντικές υποψηφιότητες αλλά και μια νίκη για την ερμηνεία της Μπρι Λάρσον. Η ιστορία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Έμα Ντόναχιου. Μια μητέρα βρίσκεται επί σειρά ετών φυλακισμένη με τον γιο της σε ένα μικρό παράπηγμα, ώσπου η απόδραση από αυτό σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μακράς διαδικασίας επανένταξης στην κανονικότητα, μα και συμφιλίωσης με τις τεράστιες αλλαγές που επέφερε το ίδιο το γεγονός της απαγωγής της. Για τον γιο της, αυτή είναι η πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο.

Κριτική για το "Room"
Τζέικομπ Τρεμπλέι, Μπρι Λάρσον

Η Μπρι Λάρσον είναι πειστικότατη στον ρόλο της νεαρής μητέρας που αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο παιδί της, επιστρατεύοντας την φαντασία της ώστε να πλάσει έναν φαινομενικά φυσιολογικό κόσμο για αυτό, μέσα στα στενά όρια του δωματίου όπου είναι καταδικασμένοι να ζήσουν. Μαζί με τον μικρό Τζέικομπ Τρεμπλέι, ξετυλίγουν αποτελεσματικά μπροστά μας όλες τις πτυχές της δυνατής τους σχέσης, κερδίζοντας δικαίως τα εύσημα.

Παρότι η καλογυρισμένη αυτή παραγωγή διατηρεί το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκειά της, η τελική συνταγή έχει γλυκόπικρη γεύση. Ο αδικαιολόγητος παραγκωνισμός της υπόστασης του αιχμαλωτίζοντος, η εστίαση στον ψυχισμό του οποίου θα μπορούσε κάλλιστα να αναχθεί σε σημείο αναφοράς του όλου εγχειρήματος, όπως και η παρατραβηγμένη σεναριακή λύση που οδηγεί στην απόδραση από το δωμάτιο, κηλιδώνουν μια προσπάθεια που είχε τα εχέγγυα να χτυπήσει ακόμη πιο ευαίσθητες χορδές. Η ελεγχόμενη κακοδιαχείριση των υποστηρικτικών χαρακτήρων διευρύνεται στο δεύτερο μέρος της ταινίας, ενισχύοντας την αίσθηση της χαμένης ευκαιρίας. Εντούτοις, είναι η ιδανική σκιαγράφηση των δύο κεντρικών προσώπων της ιστορίας αλλά και η επιδέξια ύφανση της μυστηριώδους ατμόσφαιρας του πρώτου μέρους από τον σκηνοθέτη Λένι Άμπραμσον, τα στοιχεία που επιδρούν καθοριστικότερα στην τελική εντύπωση.

Βαθμολογία: 2,5/5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s